TPCA přispěla na nové komunitní centrum v Plaňanech

23.04.2009

Areál bývalé fary v Plaňanech se postupně proměňuje ve spolkové centrum. V předposledním dubnovém týdnu se objekt využívaný jako zázemí Dnů Evropského historického dědictví i akcí lokálního charakteru po částečné rekonstrukci otevře veřejnosti. Občanské sdružení Plaňanští zvoníci získalo na rekonstrukci částku ve výši 90 tisíc korun prostřednictvím grantového programu Partnerství pro Kolínsko, který financuje společnost TPCA a administruje Nadace Partnerství.

Cílem projektu bylo podpořit rozvoj komunitního života v obci vytvořením potřebného zázemí společenského života obyvatel. Občanské sdružení Plaňanští zvoníci obnovilo památkový areál, sestávající z budovy fary Církve československé husitské, kostela a přilehlé zahrady tak, aby sloužil aktivitám místních organizací. V rámci projektu byla provedena rekonstrukce místností na spolkové a informační centrum, sál pro výstavy a stálou expozici o historii Plaňan a přilehlého okolí.

Rekonstrukcí se spojila myšlenka zachování prostor potřebám církve s možností využít prostory jako informační centrum a zázemí pro pořádání zajímavých kulturních akcí. V budoucnu se tak návštěvníci mohou těšit na zajímavé koncerty a představení i na menší akce jako jsou přednášky nebo autorské čtení. Samozřejmostí je zapojení Plaňan do akce Dny Evropského historického dědictví a každoroční Plaňanské zvonění. Program plánovaných aktivit je dostupný na www stránkách http://mujweb.cz/spolecnost/zvonici/.

Slavnostní otevření, které se uskuteční 23. dubna od 10 hod v areálu fary, proběhne u příležitosti setkání vikářů s biskupem CČSH a zúčastní se jej také zástupci městyse a partnerů projektu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kontakt:

Zuzana Kyjovská, koordinátorka programu Partnerství pro Kolínsko
tel.: 515 903 115, e-mail: zuzana.kyjovska@nap.cz

Ivan Vokřál, koordinátor projektu
tel.: 321 783 412, e-mail: ivokral_bimbo@mujweb.cz

Nadace Partnerství je nejvýznamnější českou nadací podporující projekty udržitelného rozvoje ve všech regionech České republiky. Během 18 let své existence podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 213 miliónů korun už na 2383 projektů nevládních neziskových organizací, škol, obecních úřadů i jednotlivců. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership for Sustainable Development. Vaše rozhodnutí mění svět!

Partnerství pro Kolínsko přispívá k udržitelnému rozvoji Kolínského regionu, rovnováze jeho ekonomického, sociálního i ekologického rozměru a k většímu zapojení občanů do tvorby prostředí v obcích. Společně se všemi partnery stimuluje spolupráci veřejného, neziskového a komerčního sektoru. Do grantového programu se mohou zapojit i žákovské týmy ze základních a středních škol.

Za dobu svého působení TPCA podpořila rozvoj regionu částkou přes 70 milionů korun. Podporuje projekty zabývající se bezpečnou dopravou, projekty zachovávající kvalitu životního prostředí a nově také projekty rozvíjející region. Grantový program je otevřen pro obce, školy a neziskové organizace realizující projekt v okruhu do 30 km od Kolína. Program je financován společností TPCA a administrován Nadací Partnerství.