Seminář v TPCA učil neziskovky připravit úspěšnou žádost o grant

10.04.2009

Automobilka TPCA Toyota Peugeot Citroën dnes uspořádala seminář určený pro nestátní neziskové organizace působící na Kolínsku a pracovníky veřejné správy. Cílem bylo informovat účastníky semináře o dotačních možnostech a naučit je, jak zpracovat úspěšnou žádost o dotace. Vzdělávací kurz pořádala automobilka ve spolupráci s Koalicí nevládek Pardubicka a Nadací Partnerství. Účastníci získali také přehled o tom, jaké existují dotační zdroje, včetně evropských.

V dopolední části semináře představil Ing. Jan Stejskal, Ph.D., lektor Koalice nevládek Pardubicka, finanční zdroje dostupné pro neziskový sektor. Zmínil evropské fondy, státní dotace, dotace samospráv, firemní dárcovství a další zdroje. Následovala praktická část zaměřená na přípravu žádostí o grant z programu automobilky TPCA nazvaného Partnerství pro Kolínsko, kde si účastníci pod vedením zkušeného lektora Ing. Jiřího Krátkého mohli vyzkoušet na modelovém projektu „krok za krokem“ přípravu žádosti.

V odpoledním bloku vysvětlil Radek Kňava priority grantového programu TPCA nazvaného Partnerství pro Kolínsko v roce 2009. V letošním, již pátém ročníku automobilka podporuje vedle projektů v oblasti bezpečné dopravy a životního prostředí nově také přípravu žádostí o dotace ze strukturálních fondů EU. „Samostatné zpracování žádostí je časově i finančně náročné a malé obce a neziskové organizace mají omezené možnosti, jak dosáhnout na velké granty. Prostřednictvím dnešního semináře a případně i grantů z Partnerství pro Kolínsko bychom chtěli pomoci nastartovat na Kolínsku větší projekty, na kterých bude například spolupracovat více subjektů,“ přiblížil vize automobilky mluvčí Radek Kňava. Následovala prezentace zástupců Nadace Partnerství o pravidlech letošního ročníku grantového řízení.

Přehled aktuálních dotačních možností uzavřel Mgr. Luboš Rambousek z Evropské projektové kanceláře, jenž informoval přítomné o aktuálních výzvách v rámci Regionálního operačního programu pro Středočeský kraj. Na závěr byla pro účastníky semináře přichystána prohlídka výrobních prostor TPCA s průvodcem.

Grantový program TPCA Partnerství pro Kolínsko

Grantový program vznikl v roce 2005 transformací tzv. municipálních projektů. Jeho prostřednictvím automobilka TPCA rozděluje na veřejně prospěšné projekty na Kolínsku čtyři miliony korun. V letošním roce mohou o podporu do maximální výše 500 tisíc korun žádat organizace, které realizují svůj projekt do 30 km od TPCA. Formulář žádosti o grant a návod, jak jej vyplnit, naleznou žadatelé na internetových stránkách automobilky na adrese www.tpca.cz v sekci TPCA a region nebo na internetových stránkách Nadace Partnerství, která je administrátorem grantového programu, na adrese www.nadacepartnerstvi.cz.

Miroslav Vlasák

___________________________________________________________________________________________________

O TPCA Czech, s. r. o.

Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) je joint-venture firem Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën postavený v roce 2002 v průmyslové zóně Kolín – Ovčáry. Výroba byla zahájena v únoru 2005 a již v následujícím roce dosáhla plánované roční kapacity 300 000 vozů. V TPCA v současné době pracuje 3 500 zaměstnanců. Tržby v roce 2007 překročily hranici 50 miliard korun a TPCA se stala třetím největším exportérem v ČR. Kolínská automobilka vyrábí modely Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1, městské vozy vyznačující se spolehlivostí a nízkou spotřebou. TPCA používá nejekologičtější dostupné technologie, což potvrdila i certifikace BAT (Best Available Techniques), kterou automobilka obdržela společně s mezinárodním certifikátem řízení ochrany životního prostředí EN ISO 14001:2004.

O Nadaci Partnerství

Nadace Partnerství je nejvýznamnější česká nadace podporující projekty udržitelného rozvoje ve všech regionech České republiky. Během 18 let své existence podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 200 milionů korun už na 2 300 projektů nevládních neziskových organizací, škol, obecních úřadů i jednotlivců. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership for Sustainable Development.

O Koalici nevládek Pardubicka

Koalice nevládek Pardubicka, o. s. (KONEP), je otevřeným sdružením neziskových organizací, které působí v Pardubickém kraji. Dlouhodobým cílem Koalice je podporovat vzájemnou spolupráci, výměnu zkušenosti a pomáhat v rozvoji neziskových organizací. Koalice vznikla v roce 1998, jako samostatná organizace funguje od roku 2004. Koalici finančně podporují Pardubický kraj a Evropská unie.