Polepy otevřely stezku financovanou grantem Partnerství pro Kolínsko

07.12.2008

V sobotu, 6. prosince, byl slavnostně otevřen první úsek nově vznikající cyklostezky. Při příležitosti akce s názvem Mikulášská procházka byl zástupci obce a partnery projektu otevřen úsek stezky měřící 630 metrů. Tohoto slavnostního aktu se zúčastnili nejen obyvatelé obce Polepy, ale i představitelé obcí sousedních, dokonce přijeli cyklisté na historických kolech. Celou upravenou část stezky včetně následujícího úseku mohli účastníci akce shlédnout z kočáru taženého koňmi. Projekt stezky byl podpořen v grantovém programu Partnerství pro Kolínsko 2008, který financuje společnost Toyota Peugeot Citroën Automobile a administruje Nadace Partnerství, částkou 300 tisíc korun.

Pěší trasa a cyklotrasa pro sport a vycházky ve volném čase, ale také stezka pro bezpečnou dopravu do práce. To je cíl, kvůli kterému realizátoři projektu podali žádost do grantového programu, který kromě jiných podporuje právě témata bezpečné dopravy a projekty cyklostezek.

Stezka navazuje na trasy ke Kolínu a následně bude upravena i další část na trase z Polep do obce Pašinka. Celková délka stezky z Kolína na Pašinku dosáhne asi 1,5 km. Stezka vedoucí údolím říčky Polepky je využívána nejen obyvateli blízkých obcí, ale také obyvateli Kolína.

„Smyslem celého projektu je nabídnout obyvatelům Kolína a blízkého okolí další pěší a cyklo trasu navazující na stávající síť“, uvedl starosta obce Polepy.

Na stezce najde návštěvník také tři zastavení v okolí Polep. Dvě z nich přiblíží zajímavosti z oblasti ochrany přírody a geologie – stezka totiž prochází dvěmi geologicky odlišnými lokalitami, z nichž jedna je registrována jako významný krajinný prvek. Třetí zastavení se zaměří na téma původních krajových odrůd ovocných dřevin. Vychází tak z faktu, že na konci obce polepští občané vysázeli sad s původními krajovými odrůdami.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kontakt: Zuzana Kyjovská, koordinátorka programu Partnerství pro Kolínsko
tel.: 515 903 115, e-mail: zuzana.kyjovska@nap.cz

Rostislav Vodička, starosta obce Polepy
tel.: 602 334 233, e-mail: oupolepy@volny.cz

Partnerství pro Kolínsko přispívá k udržitelnému rozvoji Kolínského regionu, rovnováze jeho ekonomického, sociálního i ekologického rozměru a k většímu zapojení občanů do tvorby prostředí v obcích. Společně se všemi partnery stimuluje spolupráci veřejného, neziskového a komerčního sektoru. Do grantového programu se mohou zapojit i žákovské týmy ze základních a středních škol.

Nadace Partnerství je nejvýznamnější česká nadace podporující projekty udržitelného rozvoje ve všech regionech České republiky. Během 16 let své existence podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 180 miliónů korun na 2160 projektů nevládních neziskových organizací, škol, obecních úřadů i jednotlivců. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership for Sustainable Development.

V uplynulých třech letech podpořila TPCA rozvoj regionu částkou přes 12 milionů korun. Po zkušenostech z roku 2005 se rozhodla zaměřit na konkrétní prioritní témata a obce v nejbližším okolí automobilky. Důraz je kladen na projekty, které v regionu posílí schopnost spolupráce a umožní realizaci rozsáhlejších záměrů i s využitím zdrojů EU. V roce 2006 byla částka pro podporu projektů stanovena na 4 miliony Kč. Grantový program zůstává otevřen pro obce i další neziskové organizace z regionu.