Nábor na severní Moravě

13.01.2005

Společnost TPCA uspořádala koncem roku 2004 masivní náborovou kampaň na severní Moravě. V listopadu, prosinci a lednu proběhly náborové dny v 19 městech severní Moravy, kterých se zúčastnilo přes 3000 lidí.

Kolín 13. ledna 2005 Nový automobilový závod Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA), který připravuje svoji továrnu u středočeského Kolína, pořádal od 1. listopadu 2004 do 12. ledna 2005 masivní náborovou kampaň na severní Moravě. Cílem náboru v Moravskoslezském kraji bylo aktivně oslovit zájemce o práci v tomto regionu a  poskytnout jim základní údaje o TPCA, o volných místech, pracovních podmínkách, platu, pracovní době, možnostech ubytování a mnoho dalšího.

Uchazeči, které nabídka TPCA zaujala, mohli rovnou na místě projít prvním kolem výběrového řízení a ten samý den se dozvěděli, zda uspěli, nebo ne. Úspěšní uchazeči byli pozvání na finální kolo do náborového centra v Kolíně.

Společnost TPCA konstatovala velmi vysoký zájem o práci v automobilce, který předčil původní očekávání. Obecně jsou uchazeči z Moravskoslezského kraje jsou velmi motivovaní a mají velkou chuť pracovat. Přestože stále probíhá přijímací řízení s novými kandidáty, lze už nyní považovat nábor na severní Moravě za úspěšný.

Data:
Automobilka uspořádala 24 náborových dnů v 19 městech (Javorník, Jeseník, Bruntál, Krnov, Vrbno, Rýmařov, Bohumín, Ostrava, Třinec, Frýdek Místek, Orlová, Karviná, Havířov, Český Těšín, Nový Jičín, Kopřivnice, Odry, Bílovec, Frendštát pod Radhoštěm, Opava a Vítkov). Největší zájem byl v Karviné, Ostravě a Havířově, nejmenší v Bohumíně a Javorníku.

Celkem na náborové dny přišlo přes tři tisíce uchazečů, z nichž polovina projevila o práci v TPCA zájem a zúčastnila se prvního kola výběrového řízení.

Do druhého kola postoupilo 712 kandidátů a nyní probíhají závěrečné pohovory. Ze severomoravských kandidátů již nastoupilo 70 zaměstnanců. Vzhledem k délce výběrového řízení a zákonným dvouměsíčním výpovědním lhůtám u předchozích zaměstnavatelů nastoupí hlavní vlna „moravských“ zaměstnanců až v únoru či březnu.

Výrobní závod TPCA zaměstná celkem 3000 zaměstnanců, a bude tak největším zaměstnavatelem v regionu. Těžištěm náboru jsou dělníci do čtyř provozů: lisovny, svařovny, lakovny nebo finální montáže. Nábor bude ukončen v září 2005, kdy nastoupí třetí směna. V současné době TPCA zaměstnává přes 1600 zaměstnanců ve čtyřech hlavních provozech závodu: lisovně, svařovně, lakovně a montáži.

TPCA je společným podnikem firem Toyota a PSA Peugeot Citroën a zároveň největší investicí na zelené louce v České republice. Celková investice projektu TPCA činí 1,5 miliardy eur. Zahájení výroby nových aut značek Toyota, Peugeot a Citroën je plánováno na první čtvrtletí roku 2005. Výrobní kapacita závodu bude 300 tisíc aut ročně.