TPCA přechází na zdravou stravu
Zaměstnanci kolínské automobilky TPCA Toyota Peugeot Citroën začali upřednostňovat vegetariánskou a zdravou stravu. Dnes již každý pátý strávník v jídelně TPCA volí lehká jídla raději než tradiční omáčku s knedlíkem. K nárůstu obliby zdravého stravování došlo po zavedení „jídelníčkového semaforu“
.Závodní jídelny bývají pro řadu lidí synonymem tučných levných jídel bez fantazie, která mají především nasytit. Někteří zaměstnavatelé si ale již uvědomili, jak moc strava ovlivňuje nejen zdraví člověka, ale i jeho výkonnost. Stačí se nad skladbou jídelníčku trochu zamyslet, prokonzultovat jej s odborníky a zjistíte, jak snadné je nahradit standardní, leckdy tučná jídla zdravější plnohodnotnou stravou.
Kvalitní stravování dělá s lidským organizmem zázraky. Snižuje únavu po obědě a nemocnost způsobenou často dlouhodobým špatným stravováním bez pravidelného pohybu. Skutečně zdravou alternativu však dnes v jídelníčku nabízí jen velmi málo zaměstnavatelů. „Před třemi měsíci jsme v naší závodní jídelně zavedli systém semaforů, kdy jsme po konzultaci s odborníky, konkrétně MUDr. Kateřinou Cajthamlovou a nutriční specialistkou naší cateringové společnosti Aramark, rozdělili jídla do kategorií zelená, oranžová, červená. Zelená znamená lehká jídla založená na zelenině, kvalitních rybách a drůbeži. Nedílnou součástí zelené linie je i volba správného technologického postupu přípravy pokrmů s ohledem na zachování co největšího množství živin a vitamínů. Takto připravená strava je přesto plnohodnotná a dostatečně nasytí. Oranžovou kategorii tvoří středně těžké pokrmy a červená znamená smažená, sladká a tučná jídla,“ komentuje situaci ve stravování Vadim Petrov, generální ředitel oddělení Podnikové záležitosti.
Rozhodně to však není tak, že by závodní jídelna TPCA nabízela jen vepřo-knedlo-zelo a salát jako alternativu. Strava v TPCA je už dlouho obohacena také o jídla z cizokrajných kuchyní, jako je např. japonská, která je velmi vydatná, přesto však přátelská k lidskému organismu. „Ani klasická česká jídla nechceme nikomu upírat. Šlo nám především o širší možnost volby. Každý ať si vybere to, co mu vyhovuje po stránce chuťové i zdravotní. K naší radosti jsme během tří měsíců, kdy funguje ,jídelníčkový semafor‘, zaznamenali dvojnásobný nárůst zájmu o ,zelená jídla‘. Dříve vyhledával vegetariánská a zeleninová jídla jen každý desátý zaměstnanec, dnes je to již každý pátý,“ shrnuje Vadim Petrov.
Fakta o zdravém stravování v TPCA:
Zdravé stravování je jednou z částí konceptu „zdravý zaměstnanec“, který zahrnuje řadu aktivit, jako např. nadstandardní zdravotní péče, preventivní programy, rehabilitace, kampaň proti kouření apod.
Projekt semaforu jako ukazatele, o jakou stravu se jedná (co do zátěže pro organismus), byl spuštěn v polovině srpna.
Jídelní lístky sestavuje nutriční specialistka cateringové firmy Aramark. S MUDr. Cajthamlovou konzultovali zástupci TPCA celý projekt vč. dosavadních jídelních lístků.
TPCA do budoucna plánuje interaktivní semináře pro zaměstnance na téma stravování. Od začátku příštího roku bude zaměstnancům k dispozici také lékařka pro individuální konzultace o stravě.
Radek Kňava
Tiskové oddělení TPCA